Het slikken van medicijnen is voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Niet zelden is het zelfs bittere noodzaak en kan men zonder de juiste medicatie niet op een normale manier de dag doorkomen. Vanzelfsprekend dus dat de medicijnen ook tijdens een vakantie of andere reis meegenomen worden.
Het meenemen van medicijnen kan problemen opleveren. Je moet je er daarom van verzekeren dat de stoffen die in jouw medicijnen voorkomen toevallig in het land van bestemming niet verboden zijn. Een voorbeeld hiervan is codeïne dat hier in pijnstillers verwerkt worden die op recept verkrijgbaar zijn. Als je die meeneemt naar Dubai dan kun je gearresteerd worden voor het bezit van harddrugs. De gevolgen hiervan zijn niet mals en in tegenstelling tot de hotels zijn de gevangeniscellen in Dubai verre van luxueus.
In het algemeen geldt voor medicijnen dat douane of andere autoriteiten kunnen verlangen dat je kunt bewijzen dat de medicijnen bedoeld zijn voor de persoon die ze bijheeft. Ook de dosering moet overeenkomen met de reistijd. Voor 12 maanden harttabletten meenemen terwijl je twee weken naar een zonbestemming vliegt roept lastige vragen op. En terecht uiteraard!
Medisch paspoort
Om aan te kunnen tonen welke medicijnen iemand moet slikken, waarvoor de medicijnen bedoeld zijn en in welke dosering is er het Europees Medisch Paspoort ontwikkeld. Dit in elf Europese talen opgestelde document is aan te vragen bij de apotheek of huisarts. Een kleine moeite, maar mogelijk wel de oplossing voor problemen die zouden kunnen ontstaan op reis.